Consultanta Gratis Consultanţă Gratis !                     Program de lucru Luni-Vineri : 09.00 - 17.00                  Telefon 0746 957 977                Mail contact@avest.ro

➥ Simplu. Rapid. Eficient.➥ Certificat Energetic➥ Termografiere Cladiri➥ Debransare Colterm

Consultanta  Consultanţă Gratis !        Telefon 0746 957 977       Mail contact@avest.ro

0746 957 977       Mail contact@avest.ro

Du-te la conținut
Interpretare datelor din Certificatul Energetic (Exemplu de calcul)
Avest.ro
Publicat de Avest.ro în constructii · 7 Septembrie 2022
Tags: interpretareCertificatEnergeticConsumenergeiecasaCalculconsumenergieCertificatEnergeticCasa
Interpretarea datelor din Certificatul energetic
si exemplu de calcul pentru o casa
  Certificatul energetic  (Certificatul de performanță energetică) pentru un apartament sau clădire este un document care certifică performanța energetică a locuinței, detaliindu-se principalele caracteristici termice și energetice ale construcției și instalațiilor aferente acesteia, rezultate din analiza termică și energetică.
Clasele de consum energetic ale imobilelor
  Imobilele pot fi clasificate în clase energetice de tip A cu 125 de kWh/m2 /an, până la clase energetice de tip G cu consum de peste 820 kWh/m2 /an, ținându-se cont de materialele de construcții ale clădirii, de suprafețele de transfer termic, de orientarea clădirii în raport cu vecinătatea, dar și de instalațiile aferente.
  În clasele energetice B și C se încadrează imobilele care nu sunt în blocuri reabilitate, dar care dispun de un sistem de încălzire centralizat sau de o centrală termică de apartament sau de bloc. Dacă sistemul de încălzire se bazează pe sobe, clasa energetică a respectivului imobil este D, E sau G.
  Pentru majoritatea oamenilor toate acele date nu spun nimic, singurul lucru ce poate fi inteles este clasa in care se afla apartamentul/cladirea.
    La apartamente lucrurile stau mai simplu: apare doar clasa apartamentului.
In cazul cladirilor, mai apare si clasa cladirii de referinta, iar acest lucru poate crea confuzii. Aceasta e o cladire care e identic geometric cu cladirea reala dar care este izolata conform ultimelor normative in vigoare, ca si cum ar fi proiectata in prezent. Cladirea de referinta ne da un indiciu referitor la clasa cladirii certificate in cazul in care o facem de la zero, cu materialele din prezent si cu normele tehnice de la data efectuarii certificatului. Clasa cladirii de referinta este influentata de geometria cladirii, cei mai importanti factori fiind gradul de compactitate al cladirii si procentul de vitrare. Gradul de compactitate se refera la aria anvelopei raportata la volumul interior, o cladire cu cat este mai mare este mai bine, iar ca forma, sfera este ideala, urmata de cub si paralelipiped cat mai apropiat de cub.
  De exemplu daca avem o cladire ingusta si lunga aceasta va avea un grad de compactitate care va influenta negativ consumurile energetice. In general cladirea de referinta este in clasa A sau B pentru majoritatea cladirilor, in clasa B fiind cladirile mici si necompacte sau cu vitraj mare.
EXEMPLU DE CALCUL pentru o cladire de 185 mp.
  Avem o cladire individuala cu o suprafata de 185.00mp. Aceasta se incadreaza in clasa B, iar cladirea de referinta in clasa A. In continuare vom discuta pe acest exemplu.
  Nota energetica este o alta abordare de a estima gradul de izolare al cladirii, nota maxima posibila fiind 100.
Indicele de emisii echivalent se refera la consumul de CO2 total al cladirii format din consumul pentru incalzire, apa calda menajera, iluminat, ventilare mecanica si climatizare. Chiar daca cladirea este racordata la termoficare se ia in calcul consumul de CO2 pentru producerea agentului termic de catre CET. La partea de iluminat se ia in calcul consumul de CO2 necesar producerii curentului electric. Indicii care se folosesc sunt proprii tarii unde se face certificatul.
    In continuare sunt prezentate in certificat consumurile pe fiecare tip de consumator, minim se vor prezenta cele pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat, optional daca cladirea este echipata vom avea si ventilare mecanica si climatizare.
    In partea de jos a primei pagini mai sunt prezentate datele de identificare a cladirii cat si suprafetele incalzita si totala si volumul incalzit.
    Pe pagina a doua sunt detaliate consumurile pe fiecare tip de consumator pentru cladirea reala si mai jos, in tabel, consumurile cladirii de referinta cu nota sa energetica.
Mai departe vom prezenta cum estimam valoarea facturii pentru incalzire si apa calda menajera pentru cladirea certificata.
In prima faza adunam consumurile de pe prima pagina pentru incalzire si apa calda, in exemplul nostru
           97.79+32.77=130.56 kWh/an.mp.
Acesta este un consum anual de kWh per metrul patrat de constructie.
Inmultind cu suprafata cladirii aflam consumul anual al cladirii:
           130.56 x 185.00= 24153,6 kWh/an.
Acest rezultat se poate inmulti cu pretul unui kWh al energiei consumate, in cazul gazului indicele fiind de 0.31 lei/kWh, pretul se ia din facturi.
Rezulta consumul cladirii noastre:
           24153,6 x 0.31=7487,61 lei/an.
Mare parte din acest consum este intre lunile octombrie si martie cand functioneaza instalatia de incalzire, in restul lunilor fiind doar consumul pentru apa calda menajera.
Aceeasi constructie, in cazul folosirii unei centrale pe curent electric, va costa     :
           24153,6  x 0.68=16424,44 lei/an.
  Vedem o diferenta enorma intre consumul prin incalzire cu gaz si cel cu incalzire electrica.
  Preturile energetice de mai sus pot varia in functie de zona si de furnizorul local.
 Daca se foloseste o pompa de caldura, care foloseste tot curent electric dar e pe alt principiu, atunci consumul electric se diminueaza mult, ajungand foarte aproape de cel pe gaz. In cazul unei pompe de caldura care absoarbe caldura din pamant consumul poate ajunge mai mic decat cel pe gaz, totusi investitia intr-o astfel de instalatie este foarte mare si se amortizeaza greu.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Preturi pentru energie electrica si gaze naturale in 2022
Astfel, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:
  • maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este mai mic sau egal cu 100 KWh
  • maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv
  • maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici
Pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:
  • maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici
  • maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Avest.ro realizeaza Certificate de Performanta Energetica pentru Cladiri necesare la : vanzare/cumparare, inchiriere, intabulare sau informare. Obtine Certificatul Energetic simplu si rapid !
Mai multe detalii puteti obtine pe siteul : https://www.avest.ro/certificat-energetic.html
Telefon : 0746 957 977


 contact@avest.ro
 +40 746 957 977
              Proiectare | Servicii

       ✔ Certificat Energetic
Date fiscale :
Sc AVEST Solutions Consult Srl
Reg.comert: J25/576/28.07.2017
CUI   :  38042844
Program : L- V : 9.00 - 17.00
Proiectare  |   Servicii
Copyright © 2024 Avest.ro. Toate drepturile rezervate.
               Avest.ro
Birou de proiectare si servicii
      Simplu. Rapid. Eficient.
               ____________
Înapoi la cuprins